Zwemvijver

Bookmark and Share Vijvers speciaal bedoeld om in te kunnen zwemmen worden zwemvijvers genoemd. Dit type vijver wint steeds meer aan populariteit, omdat het een veel natuurlijkere aanblik geeft dan een blauwbetegeld zwembad. Zwemvijvers hebben bovendien, mits goed aangelegd en onderhouden, geen chemicaliën nodig om het water op gezonde zwemkwaliteit te houden.

Zwemvijvers beschikken net als koivijvers over twee delen: een zwemgedeelte zonder planten en een natuurlijk filtergedeelte, de helofytenfilter. De helofytenfilter staat vol moerasplanten die het water filteren. Daarnaast wordt vaak een technische filter geplaatst voor de perioden waarin het zwemgedeelte intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld in de zomermaanden.

Het zwemgedeelte van de zwemvijver bevat geen planten. In principe is het plaatsen van vissen in het zwemgedeelte niet onmogelijk, maar wellicht wel onprettig, voor vis of mens.

Een helofytenfilter is van essentieel belang. In dit aparte gedeelte van de zwemvijver staan moerasplanten op een bed van substraat. Voorbeelden van substraat zijn zand en lavasteen. Dit substraat bevat bacteriën die zich in en om de wortels van de planten nestelen. Ze bevorderen de omzet van afvalstoffen in voedingsstoffen voor de planten. De planten nemen deze stoffen op en stoten zuurstof uit welke (gedeeltelijk) in het zwemwater stroomt. Dit is een zeer effectieve, natuurlijke manier van filteren. Een technische filter alleen zou dit—mede door de omvang van een zwemvijver—niet kunnen bewerkstelligen.

Zwemvijvers zijn behoorlijk duur in aanschaf. Dit heeft vooral te maken met omvang: zwemvijvers moeten 120 tot 160 cm diep zijn en breed genoeg zijn om in te kunnen zwemmen. Het wordt afgeraden zwemvijvers dieper te maken. Diepere zwemvijvers blijven langer koud. Voor de watertemperatuur is het belangrijk dat het wateroppervlak genoeg zonlicht vangt. Een stukje schaduw, bijvoorbeeld door een boom, kan prettig zijn. Houd dan wel rekening met vallende bladeren.

Het onderhoud van uw zwemvijver is daarentegen relatief goedkoop. Een bodemdrain en oppervlakte skimmer kunnen al veel (blader)afval verwerken. Verder is er het onderhoud aan de planten en het af en toe opscheppen van bladeren en dergelijke. Eens in de zoveel tijd moet de bodem met een vijverborstel schoongemaakt worden.

Zwemvijvers zijn bijzondere objecten voor in de tuin. De natuurlijke uitstraling en ontspannende functie zorgen voor veel plezier. Net als traditionele zwembaden zijn zwemvijvers duur in aanschaf. In tegenstelling tot zwembaden gebruiken zwemvijvers echter geen chemicaliën en passen ze veel beter in een natuurlijke omgeving.