Wat kost een vijver?

Bookmark and Share

Voordat u een vijver gaat aanleggen wilt u natuurlijk weten op welke kosten u ongeveer kunt rekenen. De totale prijs hangt echter af van verschillende factoren, zoals het type vijver, het materiaal, de technieken en natuurlijk het formaat!

Soorten vijvers

Zoals u op deze website kunt lezen bestaan er verschillende soorten vijvers, ieder met een eigen prijskaartje. Zo zijn zwemvijvers vaak duur: ze zijn groot, hebben een helofyten filter nodig en vergen redelijk wat onderhoud. Ook visvijvers kunnen vrij prijzig zijn omdat ze vaak veel techniek bevatten, de vissen niet altijd even goedkoop zijn (koi karpers kunnen met gemak honderden euro’s kosten) en ze ook relatief veel onderhoud nodig hebben. Bedenk wel: een vijver met een goed biologisch evenwicht heeft vrijwel geen filters, pompen of onderhoud nodig, dus u kunt kritisch kijken naar welke technieken nodig zijn en welke achterwege kunnen worden gelaten.

Materialen vijvers

Ook het materiaal waar een vijver van gemaakt wordt, heeft een belangrijk aandeel in de kosten. De meest voorkomende materialen hierbij zijn vijverfolie en voorgevormde vijvers, terwijl de grote vijvers vaak gemaakt worden van leem, beton of klei.

Vijverfolie

Vijverfolie kan uit drie verschillende materialen bestaan: PVC, HDPE en EPDM. Deze materialen verschillen niet alleen in aanschafprijs, maar hebben ook een andere levensduur: zo gaat PVC ongeveer 15 jaar mee, terwijl HPDE en EPDM sterker zijn en langer meegaan (EPDM tot wel dertig jaar). PVC is dan ook goedkoper dan HPDE en EPDM, maar moet wel eerder vervangen worden en leidt zo alsnog tot extra kosten. Folie is bovendien verkrijgbaar tot een breedte van zes meter, dus als uw vijver groter is dan moet de folie gelijmd of gelast worden. Dit kost u extra geld.

Voorgevormde vijverbakken

Voorgevormde vijverbakken zijn gemaakt van HPDE of polyester, versterkt met glasvezel. Deze bakken zijn duurder dan folie, maar kunnen wel worden hergebruikt en zijn vrij makkelijk zelf te plaatsen. Dit scheelt dus weer in de kosten!

Leem, beton of klei

Grote, natuurlijke vijvers kunnen gemaakt worden uit leem, beton of klei. Dit is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus, en is daardoor dus een stuk duurder vergeleken met de andere opties. Bovendien moet het aanleggen van een grote vijver van dit materiaal uitgevoerd worden door gespecialiseerde bedrijven, wat ook extra kosten met zich meebrengt.

Techniek vijvers

Eén van de grootste kostenposten is de techniek die in de vijvers gestopt kan worden. De prijzen van filters en pompen lopen sterk uiteen. Ook als u de aanschafkosten laag houdt, dan nog zal het elektriciteitsverbruik de prijs verhogen. Vooral in koivijvers is dit het geval, waar een goede techniek onmisbaar is. Fonteinen en verlichting met tijdklokken kunnen u helpen kosten (en het milieu) te besparen.

Onderhoudskosten vijvers

Als u uw vijver goed onderhoudt, dan kan dat aanzienlijk schelen in de kosten op langere termijn. Als een vijver een natuurlijk evenwicht heeft (door goed onderhoud), dan is een dure pomp of waterzuiveringsinstallatie namelijk niet altijd nodig. U kunt de vijver onderhouden door bijvoorbeeld regelmatig uw vijverplanten te controleren, filters te reinigen, bodemslib te verwijderen en vorstschade te voorkomen. Als u hier niet voldoende tijd voor heeft, dan dient u rekening te houden met de kosten die u kwijt bent aan bijvoorbeeld pompen en zuiveringsinstallaties.

De globale kosten van een vijver

De totale kosten van het aanleggen van een vijver hangen dus van een hoop verschillende factoren af en zijn daardoor voor iedereen weer verschillend. Wij kunnen u wel enkele globale prijzen geven om toch een indruk van de kosten te krijgen:

  • Voorgevormde bakken kosten ongeveer €40 per m2.
  • PVC en HPDE folie kosten ongeveer €3 tot €7 per m2.
  • EPDM folie kosten ongeveer €8 tot €10 per m2.

Uiteraard hangt de prijs ook voor een groot deel af van de grootte die u wenst. Een kleine vijver is niet alleen goedkoper in de aanschaf, maar vraagt ook minder kosten op het gebied van aanleg, techniek en onderhoud.

Vraag een offerte aan voor de exacte kosten

Wilt u weten wat de precieze kosten zijn om een vijver bij u aan te leggen? Vraag dan offertes aan bij verschillende hoveniers! Op deze website vindt u hier een handige module voor, waarbij u in één keer een offerte kunt aanvragen bij maar liefst 270 hoveniers in heel Nederland. Zo weet u niet alleen al snel wat de exacte kosten zijn, maar profiteert u met deze vergelijkingsmodule ook nog eens van offertes die vaak tot wel 40% goedkoper dan reguliere offertes.