Koivijver

Bookmark and Share In de koivijver ligt de nadruk op de Nishikigoi, oftewel de koi karper. De koi is een grote, kleurrijke vis die zeer tam is en vele jaren oud kan worden. Het houden van koi karpers in een koivijver vergt een compleet andere aanpak dan bij het houden van een gewone (vis)vijver. Dit is de vijver voor de gemotiveerde hobbyist.

De koi hebben een speciaal aangelegde, plantenvrije vijver nodig. Geen plant overleeft tussen de koi, deze planteneters eten alles op. Een koivijver moet minimaal 1,50 meter diep zijn willen de vissen de winter kunnen overleven. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een zeer krachtig filtermechanisme geïnstalleerd moet worden om het water helder te houden. Zelfs al zouden koi geen planten eten, dan nog vervuilen ze te veel om dit alleen aan planten over te laten. Is het door de grondwaterstand niet mogelijk een vijver 1,50 meter uit te graven, dan is het mogelijk de vijver deels bovengronds te plaatsen, zodat de vijver toch 1,50 meter diep zal zijn.

Desalniettemin zal een waterfilter nooit de helderheid opleveren die waterplanten kunnen bereiken. Hierdoor kan het een overweging zijn een combinatievijver aan te leggen. Dit betekent dat het (mechanisch) gefilterde water in een aangrenzende vijver terecht komt die in contact staat met de koivijver door middel van een overloop, beekloop of waterval. Dit wordt een helofytenfilter genoemd. In deze aangrenzende vijver zitten waterplanten die de voedingsstoffen in het water gebruiken voor hun groei en zuurstof afgeven aan het water. Dit schone, zuurstofrijke water stroomt vervolgens terug naar de koivijver. Een UV-lamp zorgt ervoor dat het water niet groen kleurt.

Naast een aanzienlijk filtersysteem hebben de koi ook een bepaalde manier van voeren nodig. Wilde koi zijn de hele dag bezig voedsel van de waterbodem te halen. Omdat vijver koi dit niet kunnen, hebben zij bijvoeder nodig. Tamme koi hebben een zeer kleine maag. Daarom moeten zij meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voedsel krijgen. Meer voedsel in één keer werkt niet: de maag van de koi zal er maar weinig van verteren, maar des te meer afval produceren.
Een aantal regels voor het voeren van koi:

- Bij watertemperaturen onder 7 graden Celsius wordt niet meer gevoerd. Omdat koi karpers koudbloedig zijn staat de stofwisseling bij deze temperaturen nagenoeg stil. Verteren vergt op deze momenten ontzettend veel energie, zonder dat de vis nog voedingstoffen opneemt.
- Bij watertemperaturen tussen de 7 en 10 graden Celsius krijgen de koi één keer per twee
  dagen lichtverteerbaar voer.
- Bij watertemperaturen tussen de 11 en 16 graden Celsius één maal per dag lichtverteerbaar voer.
- Bij watertemperaturen tussen de 17 en 20 graden Celsius meerdere malen per dag kleine beetjes voer.
- Bij watertemperaturen boven de 20 graden ook meerdere malen per dag voeren.
Verder moet rekening gehouden worden met de samenstelling van het voedsel (bij warmere temperaturen eiwitrijk voedsel, eventueel kleurvoer) en de grootte van de vis.

Een koivijver vraagt dus een flinke (financiële) investering, zowel in de aanschaf en aanleg van de vijver(s) en filtersystemen, als de koop van de koi zelf. De mooiste exemplaren kunnen al gauw een klein fortuin kosten.