Fonteinvijver

Bookmark and Share De naam zegt het al: een fonteinvijver is een vijver met een fontein. Dit kan een vijver zijn met planten, vissen, een combinatie van beide, of alleen de fontein.

Een fontein is meestal een simpele waterstraal, aangestuwd door een onderwaterpomp die zich in de vijver, of in een waterbak in de buurt van de fontein bevindt. Deze waterstraal kan op tal van manieren gebroken, bewogen of gevormd worden. Pompkoppen en sproeiers creëren verschillende effecten of combinaties daarvan.

Het is belangrijk goed te bedenken met welk doel de fontein geplaatst wordt. Functioneert de fontein puur als ornament, dan is het een optie een aparte fonteinbak te plaatsen. Dit is een op maat gemaakte waterbak voor de fontein, die zich niet perse in de vijver hoeft te bevinden. Deze fonteinen kunnen makkelijk gecombineerd worden met elementen die de fontein verfraaien, het water breken, of op een creatieve manier terug laten lopen. Denk aan vormgeslepen stenen, rotsen, roestvrijstalen kolommen, beelden, etc. 

De mogelijkheden blijven talrijk ook wanneer de fontein in de vijver geplaatst wordt. Het water uit de vijver wordt door een pomp naar de fontein gestuwd, waarna het weer terug in de vijver terechtkomt. Fonteinsproeiers zijn over het algemeen makkelijk te plaatsen en te vervangen, dus ook in de vijver moet dit geen problemen opleveren. Er zijn tegenwoordig ook drijffonteinen verkrijgbaar. Deze fonteinen drijven op het oppervlaktewater en werken door middel van zonnecellen op zonne-energie.

Wanneer gekozen wordt voor een fontein in de vijver dienen wel een aantal zaken in acht genomen te worden. Pompen zuigen water aan. Wanneer u vissen of andere dieren (zoals kikkers en salamanders) in uw vijverwater heeft, dient de pompopening goed afgedekt te worden met een afdekplaat en rooster. Dit voorkomt dat de dieren de pomp ingezogen worden. Bedenk hierbij ook dat krachtige waterbewegingen onprettig zijn voor amfibieën. Wilt u het liefst zo veel mogelijk natuur naar uw vijver trekken, dan kan een fontein averechts werken.

De waterkwaliteit van fonteinvijvers heeft extra aandacht nodig. Fonteinen zorgen voor een constante beluchting van het water. Hierdoor ontstaat het risico dat er zich een teveel aan zuurstof en een gebrek aan koolstofdioxide in het water ontwikkelt. Dit bevordert de groei van ongewenste algen en vertroebelt het vijverwater. Andersom—een teveel aan koolstofdioxide en een gebrek aan zuurstof—werkt de situatie even schadelijk.

Fonteinvijvers hebben op een aantal gebieden dus extra aandacht nodig. Desalniettemin blijft een fontein een aantrekkelijke toevoeging op de vijver. Het geluid en visueel effect kan variëren van ontspannend tot spectaculair, afhankelijk van de wensen. De fonteinvijver kan daarnaast ook zorgen voor samenhang met andere ornamenten in de tuin, of juist als eye-catcher dienen. Talloze accessoires en (kleurrijke) belichtingsmogelijkheden maken fonteinvijvers een geliefd type waterpartij in de tuin.